Original Buddhas

Het leven van Boeddha

Het leven van Boeddha

Bekijk onze catalogus voor Boeddhabeelden

Siddhartha Gautama werd in de vijfde eeuw voor Christus geboren uit een vorstelijk geslacht, in het plaatsje Lumbini in het huidige Nepal.

De overlevering wil dat een wijze man kort na Siddhartha’s geboorte zei dat deze vorst geen groot vorst, maar een groot religieus leider zou worden als hij ooit geconfronteerd zou worden met het menselijk lijden. Omdat zijn vader wilde dat hij een groot vorst zou worden zorgde hij ervoor dat zijn zoon geen zieke en oude mensen te zien kreeg. Zijn zoon mocht het paleis niet verlaten.Siddhartha groeide op tot een knappe, slimme jongenman. Hij trouwde op jonge leeftijd met een beeldschoon meisje dat hem een zoon schonk. Hij was rijk en machtig en had, zo leek het, alles wat zijn hart begeerde.

Laos

Maar het weelderige leven schonk hem geen bevrediging. Op een dag verliet hij het paleis om uit rijden te gaan. Hij kreeg achtereenvolgens een oude man, een zieke man en een begravenis met huilende mensen te zien. Dat greep hem zeer aan. Daarna zag hij een asceet die er tevreden en gelukkig uitzag. De man vertelde hem dat hij huis en haard verlaten had en van plek naar plek trok om antwoord te vinden op de vraag waarom mensen zo moesten lijden.

Daarop besloot Siddhartha hetzelfde te doen en ook op zoek te gaan naar het antwoord. Op de avond voor zijn negenentwintigste verjaardag verliet hij het paleis, verwisselde zijn koningklijke gewaad voor eenvoudige kleren en schoor zijn hoofd kaal.

Zoektocht naar verlichting

Siddhartha reisde zes jaar rond door India. Eerst in gezelschap van twee beroemde leraren, en later met een groepje monniken. Hij bracht een aantal jaren door bij vijfasceten die nauwelijks eten en drinken tot zich namen. Maar ook het vasten bracht niet het antwoord dat hij zocht.

verlichting

Hij ging weer normaal eten en drinken waarna de asceten zicht van hem afkeerden. Ze dachten dat hij de zoektocht had opgegeven. Siddhartha trok verder en zette zich bij Bodh Gaya neer onder een grote vijgenboom om te mediteren. Die boom wordt sindsdien de bodhi-boom genoemd, ofwel de ‘boom der wijsheid’.

Siddhartha zou in die periode zijn bestookt door de boze geest Mara, die duivels op hem afstuurde en hem het mediteren probeerde te beletten. Maar Siddhartha wist Mara weg te jagen en bereikte tenslotte verlichting, volgens de overlevering op de avond van zijn vijfendertigste verjaardag bij volle maan. Met andere woorden, hij ontdekte de ware betekenis van het leven. Volgens Boeddhisten is dat een gevoel van algehele vrede en van totale bevrijding waarbij je niet meer over jezelf hoeft na te denken.

Vanaf dat moment werd Siddhartha Gautama de Boeddha genoemd.
Overeenkomstig de Boeddhistische leer had Siddhartha als verlicht mens de aarde mogen verlaten, maar koos hij ervoor om te blijven. Hij vond dat hij zijn kennis moest doorgeven aan anderen en dat is wat hij de rest van zijn leven deed. Hij ging op tachtigjarige leeftijd op in het nirvana (Boeddhisten zeggen niet dat hij gestorven is). Zijn lichaam werd gecremeerd en zijn as werd verdeeld over acht zogenaamde stoepa’s, heilige bouwwerken die oorspronkelijk de vorm hadden van een halve bol. Bij deze bouwwerken werden ook Boeddhabeelden geplaatst.

De Bodhi-boom

bodhi-boom

De bodhi-boom is een soort vijgenboom. In het jaar 250 werd een stekje van de boom bij Bodh Gaya door Boeddhistenovergebracht naar Sri Lanka en daar geplant. Het stekje groeide uit tot een boom die er nog steeds staat. Het zou de oudste boom ter wereld zijn. De oorspronkelijke boom in Bodh Gaya is in de twaalfde eeuw doodgegaan. In 1884 werd echter een stekje van de boom in Sri Lanka overgebracht naar Bodh Gaya. Dat is inmiddels ook een enorme boom geworden waar veel Boeddhisten heengaan om te mediteren.

Deel deze pagina

Laatste Boeddhabeelden in ons Galerij

Oude bronzen Nepalese Medicijnboeddha

275 euro

Andesiet stenen Boeddhahoofd

750 euro

Antieke houten Laos Boeddha

1.400 euro

Antieke houten Birmese Boeddha tempel

400 euro

Groot marmeren Birmees Boeddhabeeld

7.500 euro

Antiek zandstenen tempeltje uit India

250 euro

Oude bronzen Nepalese Klankschaal

150 euro

Bijzondere antieke Birmese Boeddha

9.500 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

50 euro

Antieke houten Birmese Monnik

125 euro

Antieke Birmese houten Offerschaal

300 euro

Antieke Nepalese Gebedsmolen

265 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

75 euro

Antieke houten Birmese Boeddha tempel

400 euro

Antieke houten Birmese Shan Boeddha

950 euro

Oude bronzen Birmese Boeddha

1.650 euro

Oude bronzen Nepalese Boeddha

275 euro

Antiek zandstenen tempeltje uit India

300 euro

Oude bronzen zittende Boeddha

1.650 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

75 euro

Oude bronzen Birmese Boeddha

750 euro

Antieke houten Birmese Boeddha tempel

450 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

100 euro

Zeer bijzondere 16e eeuwse Boeddha

9.500 euro

Antiek bronzen Nepalees Lokeshwor beeld

1.250 euro

Nepalees bronzen Bodhisattva beeld

750 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

100 euro

Antieke marmeren Birmese Boeddha

1.750 euro

Antieke houten Birmese Boeddha tempel

450 euro

Zeer mooie en gedetailleerde porseleinen Kwan Yin

350 euro
arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down chevron-down keyboard_arrow_down chevron-up arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash