Original Buddhas

Mahayana boeddhisme

Mahayana boeddhisme

Bekijk onze catalogus voor Boeddhabeelden

Binnen het Mahayana boeddhisme bestaat een groot aantal Boeddhistische scholen. Elke school heeft zijn eigen manier van geloven. Algemeen gesproken kun je zeggen dat monniken en nonnen binnen het Mahayana Boeddhisme geen bijzondere plaats innemen en ook niet belangrijker worden gevonden dan leken.

Zen boeddhisme

Zen boeddhisme

Zen is het Japanse woord voor mediatatie. Het zenboeddhisme is met name in Japan en Korea heel populair, maar ook wel in China, waar het Cha’an wordt genoemd. Net als alle andere boeddhisten streven ook zen-boeddhisten naar verlichting. Zenboeddhisten zeggen dat je die verlichting niet kunt bereiken door eraan te denken, maar dat je voorbij het geestelijke moet gaan om die te verkrijgen. Het idee is dat je door meditatie tot de hoogste waarheid komt.

Zen-boeddhisten hebben een eigen manier om verlichting te bereiken. Ze brengen het grootste deel van hun tijd mediterend in de zogenaamde Za-Zen-houding door. Het idee is dat je je geest zo boven het normale denken uit kunt tillen en tot inzicht kunt komen.

Tibetaans Boeddhisme

Tibetaanse Boeddhisten hebben hun eigen heiligdommen,Boeddhabeelden en hun eigen manier van geloven. Ze hebben het grootste respect voor de Dalai Lama, hun leider.

gebedsmolens

Ze geloven dat hij een verschijning van de voor Tibetanen hoogst belangrijke Bodhisattva Chenresi is. Ze gebruiken een mantra die een soort gebed tot deze bodhisattva is: Om mani padme hum. Deze mantra zou vertaald kunnen worden als ‘Hulde aan het juweel in de lotus, hm’. Mantra’s staan vaak afgebeeld op gebedsmolens, stenen en gebedsvlaggetjes.

Gebedsmolens zijn langwerpig van vorm en meestal van brons. Er zit een opgerold stuk papier in waar een gebed op staat. Er zijn heel kleine die door gelovigen worden meegedragen maar ook heel grote die meestal bij tempels en kloosters staan. Tibetanen geloven dat je gebeden de wereld in kunt sturen door gebedsmolens rond te laten draaien. Met gebeden bouw je merit op, een soort verdiensten als beloning voor het goede dat je doet.

Moedra’s of mudra’s (handgebaren) en mandala’s (afbeeldingen met bijzondere patronen) zijn ook heel belangrijk binnen het Tibetaans boeddhisme. Men gelooft dat je ze kunnen helpen op de weg naar het nirvana.

Tibet werd in 1959 bezet door China. Om de Tibetanen tot overgave te dwingen vernielde het Chinese leger een groot aantal kloosters, bibliotheken, Boeddhistische monumenten en ook Boeddhabeelden. Bij demonstraties kwamen duizenden Tibetanen om het leven. De Dalai Lamaleeft op dit moment in ballingschap in Dharamsala in het noorden van India.

Deel deze pagina

Laatste Boeddhabeelden in ons Galerij

Oude bronzen Nepalese Groene Tara

400 euro

Oude bronzen Nepalese Boeddha

300 euro

Set antieke houten olifanten

1.950 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

150 euro

Bijzondere antieke bronzen Shan Boeddha

6.500 euro

Oude bronzen Nepalese Groene Tara

400 euro

Antieke houten Birmese Boeddha

300 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

150 euro

16e eeuwse Thaise Chiang Saen Boeddha

1.750 euro

18e eeuwse Alabaster Boeddha

3.750 euro

Antieke houten Birmese Shan Boeddha

150 euro

Oude bronzen Nepalese Boeddha

2.950 euro

Oude bronzen Birmese Boeddha

1.450 euro

Antieke houten Laos Boeddha

300 euro

Antieke kalkstenen Boeddha

600 euro

Antiek paar marmeren Devotees

4.500 euro

Antieke Shan Boeddha met Naga

2.450 euro

Antieke houten Birmese Boeddha

450 euro

Antiek bronzen Opiumgewicht

150 euro

Oude bronzen Nepalese Witte Tara

3.500 euro

Antieke houten Birmese Mandalay Boeddha

1.450 euro

Oud paar Birmese houten monniken

2.000 euro

Antieke houten Birmese Shan Boeddha

2.450 euro

Antieke houten Birmese Mandalay Boeddha

1.450 euro

Antieke houten Birmese Boeddha

500 euro

Antiek bronzen Indiaas Vishnu beeld

1.250 euro

Antieke Thaise bronzen Boeddha

300 euro

Set van 5 antieke bronzen Opiumgewichten

100 euro

Antieke bronzen Birmese Shan Boeddha

975 euro

Antieke houten Birmese Boeddha

300 euro
arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down chevron-down keyboard_arrow_down chevron-up arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash